U četvrtak, 21. studenog 2019.g. u 18 sati u Zavičajnom muzeju Drenova (Drenovski put 138a, Rijeka) održana je prezentacija prvih rezultata kemijske analize bioaktivnih komponenti riječkog drena, koja je rađena u sklopu projekta „U potrazi za super voćem našeg kraja – zaboravljena drenjula“, a kojom se pokušalo otkriti koje se točno komponente nalaze u plodovima drena.
O tome kako je teklo istraživanje i što je sve o drenu otkriveno govorile su dr.sc. Željka Peršurić i dr.sc. Lara Saftić Martinović, a nakon predavanja je slijedilo druženje uz degustaciju delicija od drena koje je pripremila Udruga Dren, kao što su džemovi od čistog drena i različiti miješani džemovi (npr. džem od drena s dunjom, jabukom i hokaido tikvom). Građani su imali prigodu i sudjelovati na radionici aroma pod vodstvom dipl.ing. agronomije i enologa Tomislava Pavlešića.
Projekt je nastao kao rezultat suradnje Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Udruge Dren Rijeka, a realiziran je putem programa 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.