Dren https://dren.bezgranica.hr Superbiljka našeg kraja Sun, 04 Oct 2020 19:54:38 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 https://dren.bezgranica.hr/wp-content/uploads/2020/09/cropped-dren_logo-32x32.jpg Dren https://dren.bezgranica.hr 32 32 Dren je moćno supervoće iz našega kraja https://dren.bezgranica.hr/2020/08/09/dren-je-mocno-supervoce-iz-nasega-kraja/ https://dren.bezgranica.hr/2020/08/09/dren-je-mocno-supervoce-iz-nasega-kraja/#respond Sun, 09 Aug 2020 19:02:00 +0000 https://dren.bezgranica.hr/?p=527 Naš dren i aktivnosti udruge Dren prikazane su u posebnom izdanju Novog Lista. Tko još nije čuo za izreku “zdrav k’o dren”? Dren, drijen, drijenak ili na riječkom području drenjula, biljka je čija su blagotvorna i korisna svojstva poznavali naši stari i koju vrijedi sačuvati od zaborava. Baš zato smo se u četvrtoj reportaži iz […]

Objava Dren je moćno supervoće iz našega kraja pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
Naš dren i aktivnosti udruge Dren prikazane su u posebnom izdanju Novog Lista.

Tko još nije čuo za izreku “zdrav k’o dren”? Dren, drijen, drijenak ili na riječkom području drenjula, biljka je čija su blagotvorna i korisna svojstva poznavali naši stari i koju vrijedi sačuvati od zaborava.

Baš zato smo se u četvrtoj reportaži iz serije “Otrgnuto zaboravu” zaputili na Drenovu kako bismo saznali više o ovom stabalcu ili listopadnom grmu. Ondje su nas dočekali Vesna Lukanović, predsjednica Udruge Dren te drugi članovi udruge koji od zaborava spašavaju jedan grm, ili niže stablo, po kojem je njihov kvart dobio ime – dren.

Novi List, Jakov Kršovnik

Pročitajte više na:


Objava Dren je moćno supervoće iz našega kraja pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
https://dren.bezgranica.hr/2020/08/09/dren-je-mocno-supervoce-iz-nasega-kraja/feed/ 0
Susjedstvo Kampus i projekt U potrazi za supervoćem našeg kraja – zaboravljena “drenjula” gostovali na “Večerima u palači Moise” https://dren.bezgranica.hr/2020/07/04/susjedstvo-kampus-i-projekt-u-potrazi-za-supervocem-naseg-kraja-zaboravljena-drenjula-gostovali-na-vecerima-u-palaci-moise/ Sat, 04 Jul 2020 19:16:24 +0000 https://dren.bezgranica.hr/?p=534 Palača Moise na Cresu, izgrađena početkom 16. stoljeća, najveća je renesansna palača na hrvatskim otocima. Trenutno je edukacijski centar u sklopu Sveučilišta u Rijeci gdje se održavaju različiti programi. Tako je početkom lipnja u Palači Moise započeo program “Večeri u palači Moise“. Program je posvećen građankama i građanima otoka Cresa i Lošinja, kao i svima koji su u mogućnosti […]

Objava Susjedstvo Kampus i projekt U potrazi za supervoćem našeg kraja – zaboravljena “drenjula” gostovali na “Večerima u palači Moise” pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
Palača Moise na Cresu, izgrađena početkom 16. stoljeća, najveća je renesansna palača na hrvatskim otocima. Trenutno je edukacijski centar u sklopu Sveučilišta u Rijeci gdje se održavaju različiti programi.

Tako je početkom lipnja u Palači Moise započeo program “Večeri u palači Moise“. Program je posvećen građankama i građanima otoka Cresa i Lošinja, kao i svima koji su u mogućnosti prisustvovati. Općenito, program okuplja predavačice i predavače koji obrađuju teme iz područja pedagogije, medicine, biotehnologije te umjetnosti.

Poslijednje predavanje, prije ljetne stanke, najavila je prof. dr. sc. Aleksandra Deluka – Tibljaš mag. ing. aedif., a održali su ga djelatnici Odjela za bitehnologiju Sveučilišta u Rijeci, dr.sc. Željka Peršurić, dr.sc. Lara Saftić Martinović i dipl. ing. agronomije i enolog Tomislav Pavlešić.

Upoznali su prisutne građane sa svojim istraživanjem o drenjuli – točnije preznetirali su svoj projekt “U potrazi za supervoćem našeg kraja – zaboravljena drenjula“, koji je nastao u suradnji Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Udruge Dren Rijeka u okviru programskog pravca 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Susjedstvo Kampus.

Tim je uspješno predstavio rezultate kemijske analize bioaktivnih komponenti riječkog drena. Cilj im je bio utvrditi koje se točno komponente nalaze u plodovima drena. Između ostalog, uspješno su potvrdili da ima snažno antioksidacijsko djelovanje te da sadrži fitokemikalije. Također su potvrdili da je bogat vitaminom C kao i da se ističu visoke koncentracije kalcija u soku od drena koji bi mogao poslužiti i kao zamjena za mlijeko i mliječne proizvode.

Predavači su također saznali nešto novo o drenu. Jedna od sudionica je objasnila da su nezrele plodove drena stavljali u pšenicu (žito) kako bi brže sazrijeli i kako bi izbjegli njegov trpak okus.

Osim toga, jedna od sudionica je donirala teglicu džema od ploda drena, staru 10 godina, kako bi mogli napraviti testiranje i na tom uzorku i eventualno dobiti neke nove informacije.


Objava Susjedstvo Kampus i projekt U potrazi za supervoćem našeg kraja – zaboravljena “drenjula” gostovali na “Večerima u palači Moise” pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
Istraživanja pokazala da je drenjula jedno od najzdravijih voća na svijetu https://dren.bezgranica.hr/2019/11/21/istrazivanja-pokazala-da-je-drenjula-jedno-od-najzdravijih-voca-na-svijetu/ Thu, 21 Nov 2019 18:52:00 +0000 https://dren.bezgranica.hr/?p=515 Izreka “Zdrav k’o dren” odavno nam je poznata, no da je dren zapravo “teškaš” u kategoriji supernamirnica, to do sada nismo mogli znati!Dokaz da je tomu tako u rukama drže riječke znanstvenice koje će nam u prostorijama Udruge Dren u Zavičajnom muzeju na Drenovi, u četvrtak, 21. 11. u 18:00 sati predstaviti rezultate znanstvenog istraživanja […]

Objava Istraživanja pokazala da je drenjula jedno od najzdravijih voća na svijetu pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
Izreka “Zdrav k’o dren” odavno nam je poznata, no da je dren zapravo “teškaš” u kategoriji supernamirnica, to do sada nismo mogli znati!Dokaz da je tomu tako u rukama drže riječke znanstvenice koje će nam u prostorijama Udruge Dren u Zavičajnom muzeju na Drenovi, u četvrtak, 21. 11. u 18:00 sati predstaviti rezultate znanstvenog istraživanja bioaktivnih komponenti riječkog drena.O tome kako je teklo istraživanje i što je sve o drenu otkriveno saznajte od dr. sc. Željke Peršurić i dr. sc. Lare Saftić Martinović, a nakon ovog predavanja družit ćemo se uz degustaciju delicija od drena.Projekt “U potrazi za super voćem našeg kraja – zaboravljena drenjula” je nastao kao rezultat suradnje između Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Udruge Dren Rijeka i realiziran je putem programskog pravca 27 susjedstava Rijeka 2020.

Naša sugrađanka Iva Črnjar Ivančan razgovarala je sa sudionicima projeka analize drenovskog super voća – Drenjule.

Što je saznala, poslušajte na HRT – Radio Rijeka.


Objava Istraživanja pokazala da je drenjula jedno od najzdravijih voća na svijetu pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
Grupa djece iz Dječjeg vrtića Viškovo slušala o drenu https://dren.bezgranica.hr/2019/10/31/grupa-djece-iz-djecjeg-vrtica-viskovo-slusala-o-drenu/ https://dren.bezgranica.hr/2019/10/31/grupa-djece-iz-djecjeg-vrtica-viskovo-slusala-o-drenu/#respond Thu, 31 Oct 2019 19:03:00 +0000 https://dren.bezgranica.hr/?p=518 U organizaciji Udruge Dren stigla nam je grupa djece iz Dješjeg vrtića Viškovo sa svojim odgojiteljicama. Teta Vesna iz udruge počastila ih je svojom marmeladom od drenjula i ispričala im priču o drenu. Djeca su baš pažljivo slušala, uživala u marmeladi i znatiželjno razgledala izloške. Najviše im se svidio stari kontrabas – “velika gitara” i […]

Objava Grupa djece iz Dječjeg vrtića Viškovo slušala o drenu pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
U organizaciji Udruge Dren stigla nam je grupa djece iz Dješjeg vrtića Viškovo sa svojim odgojiteljicama. Teta Vesna iz udruge počastila ih je svojom marmeladom od drenjula i ispričala im priču o drenu.

Djeca su baš pažljivo slušala, uživala u marmeladi i znatiželjno razgledala izloške. Najviše im se svidio stari kontrabas – “velika gitara” i rado su pozirala pred plakatom EPK 2020. Na kraju smo svo dobili ono “daj 5”!


Objava Grupa djece iz Dječjeg vrtića Viškovo slušala o drenu pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
https://dren.bezgranica.hr/2019/10/31/grupa-djece-iz-djecjeg-vrtica-viskovo-slusala-o-drenu/feed/ 0
Sadimo “Aleju drena” u Kampusu https://dren.bezgranica.hr/2019/10/26/nasi-projekti-amfiteatar/ Sat, 26 Oct 2019 17:37:00 +0000 http://dren.bezgranica.hr/?p=43 Udruga Dren poklonila je 3 sadnice drena za “Aleju drena” u Kampusu na Trsatu Susjedstvo Drenova (članovi udruge Dren) sudjeluje u podizanju aleje Drena na kampusu Trsat u okviru akcije “Posadi drvo, ne budi panj!“Donjeli smo sa Drenove 3 “originalne” sadnice i uz pomoć vrijednih volontera našle su svoje mjesto u aleji … A kako […]

Objava Sadimo “Aleju drena” u Kampusu pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
Udruga Dren poklonila je 3 sadnice drena za “Aleju drena” u Kampusu na Trsatu

Susjedstvo Drenova (članovi udruge Dren) sudjeluje u podizanju aleje Drena na kampusu Trsat u okviru akcije “Posadi drvo, ne budi panj!
Donjeli smo sa Drenove 3 “originalne” sadnice i uz pomoć vrijednih volontera našle su svoje mjesto u aleji …

A kako su protekli radovi pogledajte i u fotogaleriji:

Please browse to the page to see this content.

Nadajmo se da će naše biljčice dočekati i sljedću jesen.


Objava Sadimo “Aleju drena” u Kampusu pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
Dani Drenjule 2018. https://dren.bezgranica.hr/2018/12/08/dani-drenjule-2018/ https://dren.bezgranica.hr/2018/12/08/dani-drenjule-2018/#respond Sat, 08 Dec 2018 19:08:00 +0000 https://dren.bezgranica.hr/?p=522 Dragi naši volonteri, prijatelji, suradnici,Dana 8.12.2018. u 17 sati u prizemlju Zavičajnoga muzeja Drenove započinju DANI DRENJULE 2018. Želimo zajedno s vama okititi bor i da svima koji su sudjelovali u našim brojnim aktivnostima na Drenovi zahvalimo na trudu, razumijevanju i pomoći od osnutka naših dviju udruga. Želimo vam ukratko predstaviti mnogobrojne aktivnosti koje smo […]

Objava Dani Drenjule 2018. pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
Dragi naši volonteri, prijatelji, suradnici,Dana 8.12.2018. u 17 sati u prizemlju Zavičajnoga muzeja Drenove započinju DANI DRENJULE 2018. Želimo zajedno s vama okititi bor i da svima koji su sudjelovali u našim brojnim aktivnostima na Drenovi zahvalimo na trudu, razumijevanju i pomoći od osnutka naših dviju udruga. Želimo vam ukratko predstaviti mnogobrojne aktivnosti koje smo provodili u ovoj godini, a koje su nastavak naših zajedničkih napora još od 2012.godine. Vjerujemo da će biti zabavno pogledati neke video zapise u kojima smo intervjuirali brojne Drenovčane, među kojima i mnoge čakavce čije se mehko Ć moglo nedavno čuti i u Strasbourgu.


Bit će nam drago susresti se s vama opet, popričati, razmijeniti mišljenja i ideje i nazdraviti novim drenovskim projektima, uz skromnu zakusku.U 18 sati pozvani ste na “Slatku ćakulu od drenjule” koja počinje predavanje dr.sc.Sandre Kraljević Pavelić s Odjela za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, a zatim ćemo zajedno s našim gostima iz Cresa, Gomirja, Kostrene, Kastva i Čavala razgovarati na čakavskom o drenjuli, načinima prerade, a onda ćemo kušati marmelade, pekmeze, likere i kolače od drenjule.Veselimo se susretu s vama i molimo da nam potvrdite svoj dolazak!Srdačan pozdrav,Drenovske udruge Dren i Bez granica


Objava Dani Drenjule 2018. pojavila se prvi puta na Dren.

]]>
https://dren.bezgranica.hr/2018/12/08/dani-drenjule-2018/feed/ 0